SmartGlacis: Security and privacy technologies for smart cities

Universitat | Universitat Oberta de Catalunya |
---|---|
Centre/Departament/Grup de recerca | Institut Interdisciplinari d’Internet (IN3) Grup de recerca KISON |
Títol de la recerca | SmartGlacis: Security and privacy technologies for smart cities |
Àmbit científic | Ciutats intel·ligents, societat de la informació |
Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) | ODS 9: Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació ODS 11: Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles ODS 16: Promoure societats pacífiques i inclusives per tal d’aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells |
Meta/es a les que es contribueix | 9.1. Desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat, incloent infraestructures regionals i transfrontereres, per tal de donar suport al desenvolupament econòmic i al benestar humà, amb especial atenció a l’accés assequible i equitatiu per a totes les persones. 9.2. Promoure una industrialització inclusiva i sostenible i, a tot tardar el 2030, augmentar de manera significativa la contribució de la indústria a l’ocupació i al producte interior brut, d’acord amb les circumstàncies nacionals, i duplicar aquesta contribució als països menys avançats. 9.5. Augmentar la investigació científica i millorar la capacitat tecnològica dels sectors industrials de tots els països, en particular els països en desenvolupament, entre d’altres maneres fomentant la innovació i augmentant substancialment, d’aquí al 2030, el nombre de persones que treballen en el camp de la investigació i el desenvolupament per cada milió d’habitants, així com la despesa en investigació i desenvolupament dels sectors públic i privat. 11.3. Per a 2030, augmentar la urbanització inclusiva i sostenible, així com la capacitat de planificar i gestionar de manera participativa, integrada i sostenible els assentaments humans a tots els països. 16.7. Garantir l’adopció de decisions inclusives, participatives i representatives que responguin a les necessitats a tots els nivells. 16.10. Garantir l’accés públic a la informació i protegir les llibertats fonamentals, de conformitat amb les lleis nacionals i els acords internacionals. |
Per a més informació | https://www.uoc.edu/portal/en/in3/recerca/grups/kriptography_and_information |
Els objectius específics d’aquest projecte són els següents:
1) Desenvolupar protocols de participació ciutadana que preservin la privacitat. Específicament, ens centrarem en el vot electrònic i el sondeig electrònic, la resposta d’emergència i la gestió del contingut generat per l’usuari. Aquests protocols han de permetre (i) la participació dels ciutadans en la presa de decisions a través de votacions i enquestes electròniques, (ii) la comunicació d’informes d’emergència a una autoritat per garantir una atenció ràpida a aquest tipus de situació, i ( iii) la distribució del contingut generat per l’usuari mitjançant les xarxes socials en línia creades dins de la plataforma de la ciutat intel·ligent. Tots aquests protocols han d’incloure dades confidencials dels usuaris (com la ubicació) i han de proporcionar garanties de privacitat. Aquests protocols també han d’oferir l’anonimat que pot ser revocat en cas de mal comportament de l’usuari.
Responsable de PI: David Megías.
2) Per demostrar els nostres protocols de mobilitat verd, comerç electrònic i participació ciutadana que preserven la privacitat a la plataforma de ciutat intel·ligent City OS [City14] en el disseny participa la UOC. Amb aquesta finalitat, les dades provinents dels protocols dissenyats sota WP1, WP2 i 9 de 25 / part C MEMÒRIA CIENTIFICOTÈCNICA DE PROJECTES COORDINATS WP3 s’han d’integrar en el sistema de gestió d’esdeveniments i informació (SIEM) de la ciutat. A més, la nostra contribució ha de garantir un ús segur de les fonts de dades de City OS respecte a la privacitat dels ciutadans.
Responsable de PI: Helena Rifà.
3) Investigar i / o adaptar tècniques criptogràfiques per donar suport i recolzar els protocols proposats en aquest projecte. D’una banda, per trobar els esquemes de xifrat homomórficos més apropiats d’acord amb les operacions necessàries en les dades encriptades en el núvol. D’altra banda, investigar les primitives criptogràfiques que es poden utilitzar per preservar la privacitat dels usuaris. Les tècniques que s’exploraran són els protocols de còmput multipartit assegurances per calcular funcions que depenen d’informació privada o confidencial, i tècniques d’encriptació / firma que proporcionin certa anonimat (per exemple, signatures parcialment cegues, signatures de grup, signatures basades en identitat i bitcoins).
Responsables de PI: David Megías i Josep Domingo-Ferrer.