Sistema de sanejament in situ innovador i ecològic per a l’estalvi d’aigua i recursos, INNOQUA

Universitat | Universitat de Girona |
---|---|
Centre/departament/grup de recerca | Grup de Recerca de Química Analítica i Ambiental |
Títol de la recerca | Sistema de sanejament in situ innovador i ecològic per a l’estalvi d’aigua i recursos, INNOQUA |
Àmbit científic | Química Analítica i Ambiental, Física Ambiental |
Objectiu de desenvolupament sostenible relacionat (ODS) | Objectiu 6. Aigua neta i sanejament: Garantir la disponibilitat d’aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament per a tots |
Metas a las que se contribuye | 6.2 D’aquí al 2030, aconseguir l’accés a serveis de sanejament i higiene adequats i equitatius per a tothom i acabar amb la defecació a l’aire lliure, posant una atenció especial en les necessitats de les dones i les nenes i les persones en situacions de vulnerabilitat. |
Para más información (página web, si la hay) | http://innoqua-project.eu/ |
El projecte INNOQUA desenvoluparà un sistema de depuració ecoeficient i sostenible basat en dos tractaments amb organismes biològics: la lumbrifiltració amb cucs de terra i la filtració-purificació per dàfnies (uns crustacis planctònics). En alguns casos el sistema es complementarà amb tractaments de radiació amb llum solar o ultraviolada per aconseguir una aigua de més alta qualitat que pugui ser reutilitzada. A més, mitjançant un sistema avançat de monitoratge i control amb dispositiu mòbil es podrà fer un seguiment en temps real de tot el procés. Al final, resultarà una eina modular ecoinnovadora adaptable a diferents escenaris.
La UdG, planta pilot
El projecte també es planteja introduir aquest sistema en el mercat. Després d’optimitzar i validar l’eina a les plantes pilot de la Universitat de Girona i de la Universitat Nacional d’Irlanda, a Galway, s’instal·larà en onze escenaris de demostració situats als nou països participants, un d’ells a les comarques gironines. Tots són entorns amb problemes relacionats amb el tractament d’aigües residuals domèstiques i d’ús agrícola, i també amb la conservació dels ecosistemes naturals d’aigua dolça. Aquesta etapa es prolongarà al llarg d’un any, i comptarà amb la implicació de diversos actors locals relacionats amb la instal·lació, operació, difusió i acceptació de les tecnologies.
Important contribució gironina i catalana
Els grups de recerca de la Universitat de Girona que participen en el projecte multidisciplinari INNOQUA estan coordinats per la Dra. Victòria Salvadó. Són el grup de Química Analítica i Ambiental (Dres. Victòria Salvadó i Manuela Hidalgo), el grup de Física Ambiental (Dr. Jordi Colomer i Dra. Teresa Serra) i el Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental (Dr. Jesús Colprim).
Els grups de la UdG tindran un paper destacat en la fase de validació del sistema. A més, aportaran la tecnologia de filtració biològica amb el gènere de crustacis Daphnia sp. i lideraran escenaris de demostració a les comarques gironines.
El context
La Directiva Marc de l’Aigua obliga als estats membres a assegurar «el bon estat de les seves aigües». Tot i així, s’estima que a la Unió Europea encara hi ha uns 20 milions de persones en entorns rurals, entre un 10 i un 15% de tota la població, que no disposen de sistemes adequats de sanejament. A escala mundial, aquesta xifra s’enfila fins als 2.600 milions, el 35% de la població, que es localitza majoritàriament en petits nuclis en països en desenvolupament. La manca de tractament de les aigües residuals té repercussions negatives sobre el medi ambient, sobre la salut de les persones, sobre el desenvolupament econòmic i, fins i tot, sobre la capacitat d’adaptació al canvi climàtic.
El projecte te una durada de quatre anys. Compta amb un pressupost de set milions d’euros i la implicació de països europeus (França, Espanya, Itàlia, Irlanda, el Regne Unit, Alemanya i els Països Baixos) i sud-americans (Equador i el Perú).
Altres:
http://innoqua-project.eu/wp-content/uploads/2016/10/161017_Innoqua_Flyer_SP.pdf