Estudi del moviment d’habitatge col·laboratiu per a gent gran a Espanya (MOVICOMA)

Universitat | Universitat Oberta de Catalunya (UOC) |
---|---|
Centre/departament/grup de recerca | Internet Interdisciplinary Institute (IN3) / Grup CareNet |
Títol de la recerca | Estudi del moviment d’habitatge col·laboratiu per a gent gran a Espanya (MOVICOMA) |
Àmbit científic | Psicologia/Sociologia |
Objectiu de desenvolupament sostenible relacionat (ODS) | Objectiu 10. Reducció de les desigualtats: Reducció de les desigualtats en i entre els paisos |
Meta/es a les que es contribueix | 10.2 D’aquí a 2030, potenciar i promoure la inclusió social, econòmica i política de totes les persones, independentment de la seva edat, sexe, discapacitat, raça, ètnia, origen, religió o situació econòmica o una altra condició |
Per a més informació | http://movicoma.blogs.uoc.edu/ Daniel López. Investigador principal del projecte MOVICOMA |
La transformació accelerada de la vida urbana, en la qual els barris es dibuixen cada vegada més impersonals i les xarxes de suport veïnal desapareixen a mesura que els veïns es fan grans, els canvis en l’estructura familiar i en la seva funció proveïdora d’atenció en la vellesa i la crisi de l’estat del benestar, que es percep com a insostenible, han suposat el motor per a l’exploració de formes alternatives d’habitatge per a la gent gran. Els habitatges col·laboratius de gent gran representen una innovació alternativa per a la vellesa no tan sols per com es duen a terme (són les pròpies persones implicades les que pensen i posen en pràctica les solucions que necessiten), sinó també perquè suposen l’exploració i construcció de maneres alternatives d’envellir, de cuidar i de participar.
En els països en els quals l’habitatge col·laboratiu de gent gran fa més temps que es desenvolupa, s’ha constatat que combat la solitud i l’aïllament, que augmenta la participació i apoderament de la gent gran1-3 i que aquests aspectes es relacionen positivament amb un envelliment més saludable i, per tant, amb un consum menor de recursos sociosanitaris.4-9 No obstant això, aquests mateixos estudis revelen que les diferències entre països i projectes són molt notables.10
Per això, el nostre objectiu principal ha estat conèixer quina és la idiosincràsia dels projectes d’habitatge col·laboratiu de gent gran que es desenvolupen a Espanya, amb els objectius més concrets de:
El projecte s’ha desenvolupat gràcies al suport rebut de les Ajudes a Investigadors i Creadors Culturals de la Fundació BBVA 2015 i de la Universitat Oberta de Catalunya.
El nostre estudi permet conèixer en profunditat el panorama espanyol d’habitatges col·laboratius per a gent gran i fa visibles les potencialitats que tenen les noves eines per innovar, cuidar i participar desenvolupades per les pròpies persones que volen envellir d’una altra manera. Aquest coneixement adquirit pot contribuir a una tasca important, la de pal·liar les desigualtats per raó d’edat en matèria d’habitatge que amenacen el desenvolupament social i econòmic a llarg termini i que afecten la cohesió social.
En aquest aspecte, el nostre estudi es pot convertir en una eina que faciliti les sinergies entre col·lectius i projectes d’habitatge col·laboratiu per al desenvolupament d’estratègies conjuntes. Generant per tant que es pugin assolir les següents metes:
-Facilitar les sinergies entre col·lectius i projectes d’habitatge col·laboratiu per al desenvolupament d’estratègies conjuntes.
-Reforçar la col·laboració amb l’Administració pública, les associacions de gent gran i professionals del sector.
-Fer visibles les potencialitats que tenen les noves eines per innovar, cuidar i participar desenvolupades per les pròpies persones que volen envellir d’una altra manera.
A més, la generació de dades sobre el desenvolupament i l’impacte dels habitatges col·laboratius de gent gran pot aportar elements que reforcin la col·laboració amb l’Administració pública, les associacions de gent gran i professionals del sector.
L’aparició de grups d’habitatges col·laboratius per a gent gran a Espanya ha crescut exponencialment en els darrers cinc anys. Abans del 2010 hi havia únicament un projecte en marxa. Actualment hem registrat 34 projectes d’habitatges d’aquest tipus i la previsió és que continuïn creixent. En el nostre estudi van participar 13 grups amb un total de 759 persones de les quals es van implicar activament 160 persones.
El coneixement generat des de MOVICOMA és important per fomentar la sostenibilitat i l’escalabilitat d’aquest tipus de projectes amb el suport de l’Administració i amb el respecte a la voluntat d’autogestió d’aquests grups.
Les millores i la continuïtat del projecte estan lligades al fet d’aconseguir transformar les dades en un web de consulta dels projectes d’habitatge col·laboratiu per a gent gran a Espanya i continuar estudiant la vida quotidiana en aquest tipus d’allotjaments atenent sobretot als aspectes que tenen a veure amb l’autogestió, l’atenció i el disseny.