Universitat | Universitat de Lleida |
---|---|
Centre/departament/grup de recerca | Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal Grup de Recerca Agronomia i Medi Ambient en els Sistemes Agrícoles Mediterranis |
Títol de la recerca | Pràctiques agrícoles sostenibles per a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en zones mediterrànies |
Àmbit científic | Agronomia |
Objectiu de desenvolupament sostenible relacionat (ODS) | Objectiu 2 Fam zero: assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible.
Objectiu 13 Acció pel clima: Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes. |
Meta/es a les que es contribueix | 2.4 Per al 2030, assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció, contribueixin al manteniment dels ecosistemes, enforteixin la capacitat d’adaptació al canvi climàtic, els fenòmens meteorològics extrems, les sequeres, les inundacions i altres desastres, i millorin progressivament la qualitat del sòl i la terra.
13.3 Millorar l’educació, la sensibilització i la capacitat humana i institucional respecte de la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a ell, la reducció dels seus efectes i l’alerta primerenca |
Per a més informació | Grup de Recerca Agronomia i Medi Ambient en els Sistemes Agrícoles Mediterranis Carlos Cantero Martínez |
Aquest projecte es basa en l’elecció de determinades pràctiques de maneig que puguin contribuir a disminuir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle dels sòls agrícoles i, per tant, a mitigar el paper emissor d’aquests sistemes. Els sòls agrícoles són l’emissor principal d’òxid nitrós (N2O) i, alhora, tenen la capacitat de fixar el diòxid de carboni (CO2) atmosfèric.
En relació amb la funció del maneig agrícola davant el canvi climàtic, aquest projecte planteja com a principal objectiu avançar en l’estudi de l’impacte de diferents pràctiques agrícoles en l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle en agrosistemes de secà i regadiu de zones mediterrànies.
La informació existent a Espanya sobre el paper del maneig agrícola en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle del sòl a l’atmosfera és cada vegada més gran. No obstant això, encara hi ha aspectes i pràctiques que fins ara no han estat prou documentats, i es desconeix, per tant, l’impacte que tenen en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
Aquest projecte se centra en l’estudi de quatre pràctiques agronòmiques principals en cultius extensius: la fertilització nitrogenada, el maneig del sòl i els residus, el maneig del reg i el sistema de cultiu, amb l’objectiu d’identificar les estratègies de maneig agrícola que permetin mitigar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (CO2, N2O i CH4) del sòl a l’atmosfera. El projecte inclourà dues zones agrícoles extensives importants d’Espanya (la vall de l’Ebre i la vall del Guadalquivir) i involucrarà investigadors de vuit centres d’investigació.
Aquest projecte ha estat finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) en la Convocatòria 2013 del Programa Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes de la Societat.
La investigació duta a terme en aquest projecte es basa en pràctiques d’agricultura sostenible, i per tant encaixa dins de l’ODS 2; contribueix sobretot a la meta que es proposa assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció i enforteixin la capacitat d’adaptació al canvi climàtic. Així mateix, les pràctiques que s’estudien afavoreixen el compliment de l’ODS 13, ja que s’adopten mesures en l’àmbit agrícola per combatre un dels focus principals del canvi climàtic, la producció de gasos amb efecte d’hivernacle.
A causa de la importància dels sòls agrícoles en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, els resultats d’aquest projecte contribuiran a establir estratègies i recomanacions de maneig adaptades als nostres agrosistemes mediterranis que permetin mitigar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle derivades de l’activitat agrícola.