Optimització de sistemes d’electrificació rural amb energies renovables i microxarxes

Universitat | Universitat Politècnica de Catalunya |
---|---|
Centre/departament/grup de recerca | EOLI – Enginyeria d’Organització i Logística Industrial |
Títol de la recerca | Optimització de sistemes d’electrificació rural amb energies renovables i microxarxes |
Àmbit científic | Energies renovables |
Objectiu de desenvolupament sostenible relacionat (ODS) | Objectiu 7. Energia assequible i no contaminant: Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a tots. |
Meta/es a les quals es contribueix | 7.1 D’aquí al 2030, garantir l’accés universal a serveis energètics assequibles, fiables i moderns.
7.2 D’aquí al 2030, augmentar de manera considerable la proporció d’energia renovable en el conjunt de fonts energètiques. 7.a De aquí al 2030, augmentar la cooperació internacional per facilitar l’accés a la investigació i la tecnologia relatives a l’energia neta, incloent-hi les fonts renovables, l’eficiència energètica i les tecnologies avançades i menys contaminants de combustibles fòssils, i promoure la inversió en infraestructures energètiques i tecnologies netes. 7.b D’aquí al 2030, ampliar les infraestructures i millorar la tecnologia per prestar serveis energètics moderns i sostenibles per a tots als països en desenvolupament, en particular els països menys avançats, els petits estats insulars en desenvolupament i els països en desenvolupament sense litoral, d’acord amb els seus programes de suport respectius. |
Per a més informació | https://eoli.upc.edu/es/lineas-de-trabajo |
El grup d’investigació Enginyeria d’Organització i Logística Industrial (EOLI) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estudia si l’optimització de sistemes d’electrificació que utilitzen fonts d’energia renovables és adequada per proveir d’electricitat a poblacions aïllades de manera autònoma. Aquesta investigació està liderada per la professora Laia Ferrer Martí i s’ha desenvolupat en el marc dels projectes d’investigació del pla nacional finançats pel Centre de Cooperació al Desenvolupament de la UPC 2.
Actualment, hi ha 1.200 milions de persones al món sense accés a l’electricitat, concentrats sobretot en zones rurals de països en desenvolupament. Els sistemes d’electrificació basats en l’ús de fonts d’energia renovables han demostrat ser adequats per proveir d’electricitat poblacions aïllades de manera autònoma: tenen un cost inferior al d’estendre la xarxa elèctrica i, a més, produeixen electricitat d’una manera respectuosa amb el medi ambient i no contaminant. En concret, els sistemes híbrids que combinen l’ús de diferents fonts d’energia (eòlica, solar, hidràulica) així com microxarxes de distribució i punts de generació aïllats són els que poden aconseguir un resultat millor. Per optimitzar el disseny d’aquests sistemes s’han d’explorar totes les combinacions de localització de punts, fonts de generació i estructura de les microxarxes de distribució. A més, és clau tenir en compte els condicionants tècnics, econòmics i socials de les institucions promotores i els usuaris futurs per poder garantir la sostenibilitat dels sistemes en el temps.
En aquest context, el grup EOLI de la UPC desenvolupa una línia d’investigació que té com a objectiu general optimitzar el disseny d’aquests sistemes autònoms d’electrificació rural amb energies renovables per mitjà del desenvolupament de models i eines multicriteri de suport a la presa de decisions. Per fer-ho, es desenvolupen models matemàtics de programació lineal i algorismes heurístics que s’integren en una metodologia de disseny general que permet prendre les decisions de manera estructurada i tenint en compte criteris tècnics, econòmics i socials. Com a complement, s’han desenvolupat procediments d’avaluació de projectes que analitzen l’impacte de la provisió del servei elèctric sobre el desenvolupament socioeconòmic de les persones i sistemes de gestió per organitzar l’operació, el manteniment i la sostenibilitat tècnica i econòmica dels sistemes.
La investigació es fa amb un enfocament molt aplicat, en contacte amb els usuaris futurs i en col·laboració amb les institucions promotores dels projectes, i així es garanteix que les solucions obtingudes resultin eficients i sostenibles en el temps. Fins avui s’ha treballat en col·laboració amb Enginyeria Sense Fronteres i amb Soluciones Prácticas-Intermediate Technology Development Group (ITDG), entre d’altres, i s’han estudiat casos pràctics de projectes d’electrificació reals al Perú, Bolívia, Nicaragua, Cap Verd i el Nepal. Actualment s’està començant a treballar a Mèxic i a Veneçuela, tant pel que fa a projectes com a escala més gran en el desenvolupament de plans regionals d’electrificació rural.