Universitat | Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) |
---|---|
Centre/Departament/Grup de recerca | Departament d’Antropologia Social i Cultural (Grup d’Investigació per a la Prevenció i l’Estudi de Pràctiques Tradicionals Perjudicials).
Fundació Wassu-UAB |
Títol de la recerca | Observatori Transnacional d’Investigació Aplicada a noves estratègies per a la prevenció i atenció de la Mutilació Genital Femenina |
Àmbit científic | Antropologia Mèdica / Antropologia de la Salut |
Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) | ODS 3: Salut i benestar: Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tots i totes a totes les edats. ODS 4: Educació de qualitat: Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tots. ODS 5: Igualtat de gènere: aconseguir la igualtat de gènere i apoderar a totes les dones i nenes. ODS 16: Pau, justícia i institucions sòlides: promoció de societats justes, pacífiques i inclusives. |
Meta/es a les que es contribueix | 3.1. Per a 2030, reduir la taxa mundial de mortalitat materna a menys de 70 per cada 100.000 nascuts vius. 3.2. Per a 2030, posar fi a les morts evitables de recent nascuts i d’infants menors de 5 anys, aconseguint que tots els països intentin reduir la mortalitat neonatal almenys fins a 12 per cada 1.000 nascuts vius, i la mortalitat d’infants menors de 5 anys almenys fins a 25 per cada 1.000 nascuts vius. 3.3. Per a 2030, garantir l’accés universal als serveis de salut sexual i reproductiva, inclosos els de planificació de la família, informació i educació, i la integració de la salut reproductiva en les estratègies i els programes nacionals. 4.3. D’aquí a 2030, assegurar l’accés igualitari de tots els homes i les dones a una formació tècnica, professional i superior de qualitat, inclòs l’ensenyament universitari. 4.7. D’aquí a 2030, assegurar que tots els alumnes adquireixin els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre d’altres coses mitjançant l’educació per al desenvolupament sostenible i els estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i no violència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible. 5.1. Posar fi a totes les formes de discriminació contra totes les dones i les nenes a tot el món. 5.3. Eliminar totes les pràctiques nocives, com el matrimoni infantil, precoç i forçat i la mutilació genital femenina. 5.5. Assegurar la participació plena i efectiva de les dones i la igualtat d’oportunitats de lideratge a tots els nivells decisius en la vida política, econòmica i pública. 5.6. Assegurar l’accés universal a la salut sexual i reproductiva i els drets reproductius segons allò acordat de conformitat amb el Programa d’Acció de la Conferència Internacional sobre la Població i el Desenvolupament, la Plataforma d’Acció de Beijing i els documents finals de les seves conferències d’examen. 5.c. Aprovar i enfortir polítiques encertades i lleis aplicables per promoure la igualtat de gènere i l’apoderament de totes les dones i les nenes a tots els nivells. 16.1. Reduir significativament totes les formes de violència i les corresponents taxes de moralitat a tot el món. 16.2. Posar fi al maltractament, l’explotació, la tracta i totes les formes de violència i tortura contra els infants. |
Per a més informació | http://www.mgf.uab.es |
Amb el compromís de contribuir a la creació d’un món en igualtat de drets, l’Observatori Transnacional d’Investigació Aplicada a noves estratègies per a la Prevenció i atenció de la mutilació genital femenina (MGF), proposa una metodologia pionera, culturalment respectuosa, innovadora, sostenible i recolzada en 30 anys de treball d’investigació, basada en l’evidència científica orientada a resultats. És un projecte d’investigació liderat per la Dra. Adriana Kaplan (Càtedra de Transferència al Coneixement UAB) iniciat l’any 1987 com a línia d’investigació transnacional en l’espai (entre Gàmbia i Espanya) i longitudinal en el temps, resseguint les migracions de l’Àfrica Subsahariana a Espanya amb una mirada antropològica transversal.
Progressivament i amb una perspectiva de gènere, l’enfocament es dirigeix cap a la salut de les dones, els seus drets sexuals i reproductius i a l’estudi de l’MGF tant als països d’origen (Gàmbia, Senegal i Guinea-Bissau) com en els de destí (Espanya). El treball de camp realitzat des de 1989, permet la integració a les comunitats gambianes i entendre el significat profund de l’MGF, desenvolupant una estratègia efectiva i sostenible que promou l’abandonament de la pràctica tenint en compte l’entramat simbòlic i les seves implicacions en la construcció ètnica i de gènere de les dones africanes, la Iniciació sense mutilació.
S’ha recorregut un llarg camí en el treball transnacional d’investigació aplicada i transferència del coneixement a Gàmbia, Kenya, Tanzània, ara Senegal i a Espanya, desenvolupament un model metodològic per a la prevenció i atenció de l’MGF que, entre 2010 i 2018, ha arribat a un total de 14.000 beneficiaris. El coneixement es transfereix als agents socials clau mitjançant sensibilització, capacitació i apoderament (institucions governamentals i no governamentals, responsables de polítiques públiques, professionals d’atenció primària en salut, serveis socials i educació, juristes i magistrats, estudiants de ciències de la salut i ciències socials, líders comunitaris i religiosos, comadrones tradicionals, circumcidadores, homes, dones i joves) perquè siguin ells/es qui, a la vegada, transfereixin el coneixement a la societat tot promovent accions preventives i d’apoderament per evitar l’MGF. Es tracta d’un enfocament circular aprofitant les sinèrgies originades amb els moviments migratoris, on les accions iniciades a origen (Gàmbia) reverteixen en destí (Espanya) i viceversa, implementat en estreta col·laboració amb els agents governamentals del país, promovent l’apropiació, el reforç institucional, la concentració sectorial, i l’alineament amb polítiques i plans estratègics internacionals.
Aquesta estratègia s’alinea de forma directa amb les polítiques locals i els plans internacionals estratègics, contribuint al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 3, 4, 5 i 16, disminuint el risc a les malalties de transmissió sexual (VIH), la reducció de la mortalitat infantil, la millora de la salut materna, l’apoderament de les dones i la promoció de la igualtat de gènere.