Universitat | Universitat Pompeu Fabra (UPF) |
---|---|
Centre/Departament/Grup de recerca | GRITIM-UPF (Grup de recerca interdisciplinària sobre la immigració). |
Títol de la recerca | La Funció de la Majoria Ètnica per als Processos d’Integració: Actituds i Pràctiques vers els Immigrants a les Institucions Catalanes (REPCAT) |
Àmbit científic | Sociologia |
Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) | ODS 10: Reduir la desigualtat en i entre els països |
Meta/es a les que contribueix | 10.3. Garantir la igualtat d’oportunitats i reduir la desigualtat dels resultats, també eliminant les lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries i promovent legislació, polítiques i mesures adequades a aquest efecte. |
Per a més informació | https://www.upf.edu/web/zenia-hellgren/research-lines |
L’objectiu principal d’aquest projecte de recerca és examinar com es representa la diversitat i quines barreres existeixen per a la participació dels immigrants no occidentals en les institucions públiques catalanes, assumint que tal representació i participació és necessària per a complir els objectius polítics de l’interculturalisme i fomentar uns processos d’integració més constructius. El projecte aborda les prioritats clau establertes pel programa H2020/Europe in a changing world-Inclusive, innovative and reflective societies, fomentant una societat inclusiva, innovadora i reflexiva a través d’una agenda de recerca dissenyada per a i) augmentar el coneixement sobre la gestió de la diversitat i els obstacles per a la participació/representació d’immigrants en les institucions socials, i ii) desenvolupar una estratègia d’acció per a abordar les deficiències en aquesta àrea, basada en la visió que la recerca sobre els desafiaments socials com la desigualtat i la discriminació en major mesura ha de contribuir a combatre aquests problemes a través de la implementació pràctica. Consistentment, el projecte està dissenyat per a cobrir dues etapes, una etapa de recerca i una etapa d’implementació.
Es van seleccionar tres institucions centrals per a l’estudi empíric, realitzat durant la primera etapa del projecte (2018-2019):
1) El sistema d’escoles públiques catalanes, que exerceix un paper central per a la representació de la diversitat ètnica en diferents nivells, per exemple, a través del material educatiu que s’utilitza, i a través de les actituds, els valors i els orígens ètnics del personal escolar.
2) La força policial catalana (Mossos d’Esquadra). S’ha demostrat que la prevenció d’actituds racistes i el reclutament d’oficials de policia de diversos orígens ètnics exerceixen un paper important per a la confiança dels grups minoritaris en la policia a través de recerques anteriors.
3) L’administració política de Barcelona (Ajuntament de Barcelona), que representa una institució central de presa de decisions i, en última instància, representa els residents de la ciutat. Aquí, l’enfocament principal es troba en la representació dels immigrants i la diversitat en els diferents partits polítics presents a l’Ajuntament.
Durant l’etapa d’implementació (2019-2020), s’organitzaran una sèrie de reunions i tallers amb representants de les tres institucions seleccionades en col·laboració amb l’Oficina per a la No Discriminació a Barcelona, amb la finalitat d’establir pautes per a les millors pràctiques respecte a com aconseguir-les. Aquí, és important tenir en compte que la sensibilització sí que importa, però l’èmfasi està a elaborar mitjans per a aconseguir una major representació real, d’acord amb la definició del projecte que el problema clau és la bretxa entre les polítiques (que es basen en un discurs sobre interculturalitat) i la pràctica (on la diversitat ètnica està sub-representada).
Aquest projecte de recerca contribueix al compliment dels ODS a través del seu èmfasi no només en la realització de recerques, sinó també a contribuir activament a crear consciència i reflexió sobre les pràctiques en les institucions socials centrals per a aconseguir majors oportunitats i majors nivells de representació de les persones d’origen immigrant. Aquest objectiu es basa en un ampli reconeixement d’una gran bretxa entre la població nativa i la població immigrant en termes de (sub) representació i (des) igualtat.
El nombre de beneficiaris és difícil d’estimar, però hauria d’incloure potencialment a totes les persones d’origen immigrant o de minoria ètnica que aspiren a treballar en aquestes institucions socials. També es podria considerar que els representants de la majoria ètnica d’aquestes institucions, així com la societat en general, es beneficien de relacions interètniques més positives que s’espera que es fomentin mitjançant un enfocament més igualitari i proactiu de la no discriminació. No obstant això, l’èxit del projecte, així com la seva continuació, depèn en última instància de la prioritat atorgada per a promoure activament la inclusió dels immigrants i les minories ètniques en institucions socials clau.