GenPORT, An internet portal for sharing knowledge and inspiring collaborative action on gender and science

Universitat | Universitat Oberta de Catalunya |
---|---|
Centre/departament/grup de recerca | Grup de Recerca Gènere i TIC (Internet Interdisciplinary Institute, IN3) |
Títol de la recerca | GenPORT, An internet portal for sharing knowledge and inspiring collaborative action on gender and science |
Àmbit científic | RRI, societat, ciència i TIC |
Objectiu de desenvolupament sostenible relacionat (ODS) | Objectiu 5. Igualtat de gènere: aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i noies. |
Meta/es a les que es contribueix | 5.5 Vetllar per la participació plena i efectiva de les dones i la igualtat d’oportunitats de lideratge a tots els nivells de la presa de decisions en la vida política, econòmica i pública.
5.c Aprovar i enfortir polítiques encertades i lleis aplicables per promoure la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de les dones i les nenes a tots els nivells. |
Per a més informació | www.genderportal.eu |
GenPORT és un projecte europeu del 7è Programa Marc que consta de la creació d’un portal web per compartir coneixement i orientacions per a la pràctica sobre gènere i ciència de manera col·laborativa. El projecte el coordina el Grup de Gènere i TIC (IN3-UOC) i compta amb el partenariat de PORTIA (Regne Unit), Fondazione Giacomo Brodolini (Itàlia), Universitas de Matthiae Belli (Eslovàquia), Orebro Universitet (Suècia) i GESIS (Alemanya).
El portal cobreix totes les ciències, des de les ciències humanes i socials fins a les ciències naturals i l’enginyeria, i ofereix recursos i serveis perquè totes aquelles persones expertes i/o interessades a incorporar la perspectiva de gènere a la recerca, així com les universitats, ho comparteixin i trobin com fer-ho.
GenPORT també té com a objectiu crear comunitats científiques de persones perquè comparteixin materials i idees i generin sinergies per a col·laboracions futures. En aquest sentit, des de la UOC s’ha dissenyat el portal web tenint en compte les interrelacions entre persones usuàries, recursos i organitzacions.
El projecte pot esdevenir una eina útil per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, ja que ofereix recursos sobre com fer que les ciències estudiïn la situació de dones i nenes. D’aquesta manera s’assegura que també siguin incloses les seves necessitats i es beneficiïn dels avenços científics i de la innovació.
En l’àmbit de la salut, GenPORT disposa d’un nombre important de projectes i materials sobre la incorporació del sexe i el gènere en la recerca i la pràctica mèdica. Aquest és un aspecte d’importància cabdal per assegurar que tant el diagnòstic com la prevenció de malalties i el seu tractament garanteixin la seva aplicabilitat i efectivitat també en dones.
En l’àmbit de l’accés als recursos econòmics i educatius, GenPORT ha elaborat materials sobre l’estat de la qüestió en matèria de recerca i de polítiques públiques entorn de la igualtat de gènere a les universitats i les organitzacions de recerca. Al portal també es poden trobar diferents recursos per tal que les dones tinguin una igualtat d’oportunitats en les seves carreres professionals quant a la recerca i la contribució a la ciència.
I pel que fa al medi ambient, des de GenPORT va organitzar els dies 23 i 24 de febrer de 2016 l’«e-Discussion on Incorporating Gender into H2020 Climate & Environment Research, Horizon 2020» anomenada «Climate action, environment, resource efficiency and raw materials» sobre com incorporar la perspectiva de gènere en aquest àmbit per tal de generar sinergies en el coneixement per al disseny de projectes europeus. Aquesta trobada va comptar amb persones expertes a nivell internacional, i es va reflexionar sobre els reptes en la gestió de les conseqüències del canvi climàtic i els desastres naturals, que afecten les dones de manera diferent, i sobre com les innovacions tècniques en aquest àmbit poden tenir en compte el seu impacte de gènere.
El portal compta amb més de 350 persones usuàries i 200 organitzacions amb perfil GenPORT. En aquests moments ja es pot accedir a més de 800 recursos aportats per les persones usuàries que hi participen. L’impacte a les xarxes socials de persones que veuen les publicacions del projecte a Twitter és d’una mitja de 21.000 impressions al mes el darrer any.