GRECO (H2020-787289) té com a objectiu millorar la integració de l’energia fotovoltaica (FV) en els sistemes d’energia en estendre la vida útil de les instal·lacions, fer que la tecnologia sigui més assequible, demostrar aplicacions molt competitives i augmentar el coneixement de la societat sobre la rellevància de l’Energia FV en un món més sostenible. Amb aquesta finalitat, GRECO durà a terme la seva recerca mitjançant un pilot basat en la ciència oberta (Open Science) i demostrarà que es pot aplicar fàcilment a altres projectes de Recerca i Desenvolupament (R + D).
GRECO enfronta el desafiament específic de posar la ciència oberta en acció en un projecte de tres anys investigant 06:00 solucions innovadores que l’energia FV pot oferir a la societat. No obstant això, la clau del projecte és que el procés d’investigació es porta a terme utilitzant enfocaments nous i innovadors per a la ciència que els investigadors en sociologia i humanistes han desenvolupat durant l’última dècada. El projecte posa en funcionament eines que habiliten mecanismes de participació pública per a diferents línies d’investigació. D’aquesta manera, els processos com les accions d’Innovació Oberta centrades en l’usuari, Ciència Ciutadana o Mobilització Mútua i Aprenentatge (MML) són especialment rellevants. A més, a través d’eines Open Science, com Open Access, Open Data, Open Education, Open Notebooks, Open Software i Open Peer-Review, el projecte GRECO busca generar un procés d’investigació més accessible per a la resta del món, també mitjançant la aplicació conscienciosa de principis ètics, de gènere i de govern per guiar l’execució del projecte en la seva recerca de productes socialment responsables i sostenibles.
GRECO aborda el desafiament social relacionat amb l’energia segura, neta i eficient, amb l’objectiu de generar solucions que permetin una major integració en el mercat de l’energia fotovoltaica renovable a través d’una tecnologia més rendible. També considera el desafiament social relacionat amb l’acció climàtica, el medi ambient, l’eficiència dels recursos i les matèries primeres en estudiar enfocaments integrats per a l’eficiència dels recursos i l’optimització de processos en l’ús d’instal·lacions fotovoltaiques mitjançant l’exploració i definició de metodologies preventives i de reparació. Les solucions implicaran la recuperació i reutilització ambientalment sostenible dels mòduls fotovoltaics que recolzen el concepte d’Economia Circular.
A més, les accions de GRECO es relacionen amb la seguretat alimentària, l’agricultura i la silvicultura sostenibles, la investigació marina i marítima i d’aigües interiors i el desafiament social de la bioeconomia, en proporcionar a la comunitat de irrigadors solucions basades en la fotovoltaica per els desafiaments actuals en els sistemes de reg dels camps de conreu que fa al cost de l’electricitat.
La proposta té una visió global de l’energia fotovoltaica com un desafiament mundial per adoptar la Declaració de París 2015 i per adoptar la política redactada a l’Agenda de Ciència Oberta. Des d’una perspectiva ambiental, les solucions tècniques de GRECO tenen com a objectiu proporcionar un ús més sostenible dels recursos naturals. Amb aquesta finalitat, l’impacte ambiental de les nostres solucions es pot mesurar mitjançant un augment del 50% de l’eficiència en les aplicacions urbanes. Això es tradueix directament en un major nombre de persones que poden rebre energia solar.
Un consorci format per deu socis europeus i un llatinoamericà té com a objectiu demostrar com qualsevol projecte de desafiament social pot operar-se d’una manera nova i global. GRECO espera arribar a diversos milers de científics en diferents nivells. És probable que molts d’aquests siguin joves investigadors o estudiants interessats en Open Science.