euCanSHare: Plataforma de dades conjunta UE-Canadà per facilitar la investigació cardiovascular

Universitat | Universitat Pompeu Fabra (UPF) |
---|---|
Centre/Departament/Grup de recerca | Symbiosis. Departament de Tecnologies de la Informació I la Comunicació (DTIC). |
Títol de la recerca | euCanSHare: Plataforma de dades conjunta UE-Canadà per facilitar la investigació cardiovascular |
Àmbit científic | Big data, salut |
Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) | ODS 3: Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats ODS 9: Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació ODS 17: Enfortir els mitjans per a implementar i revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible |
Meta/es a les que contribueix | 3.4. Per a 2030, reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, mitjançant la prevenció i el tractament, i promoure la salut mental i el benestar. |
Per a més informació | https://www.upf.edu/web/simbiosys |
El projecte euCanSHare està liderat per la UPF amb la participació de 16 socis de la Unió Europea i Canadà. El projecte desenvoluparà la primera plataforma centralitzada, segura i sostenible per millorar l’intercanvi de dades transfronterers i la investigació mèdica personalitzada de múltiples estudis en cardiologia. Això s’aconseguirà mitjançant el suport de la Comissió Europea (programa Horitzó 2020), així com d’Instituts Canadencs de Recerca en Salut i els Fons d’Investigació (Fonds de recherche) del Quebec – Santé.
El projecte crearà una plataforma d’investigació traslacional per facilitar l’intercanvi de dades cardiovasculars entre institucions de recerca, centres clínics i indústries rellevants a la Unió Europea (UE), Canadà i més enllà. El mòdul d’anàlisi de dades de la plataforma oferirà eines per a la quantificació d’imatges cardíaques, el control de qualitat de les dades, la bioinformàtica integradora i l’aprenentatge automàtic avançat.
Fins i tot amb recents disminucions en les morts provocades per la malaltia cardiovascular (MCV), aquesta segueix sent la principal causa de mort a Europa, causant 3.8 milions de morts per any a tot Europa i la Mediterrània (1.8 milions de morts només a la Unió Europea ), amb un 30% de morts prematures. L’intercanvi de tecnologia i dades a través de la compilació i l’anàlisi de grans quantitats de dades cardiovasculars és la clau per reduir les morts prematures i augmentar la qualitat de vida de les persones amb malalties cardíaques. Hi ha la necessitat d’enfocaments basats en big data que vinculin dades moleculars, d’imatges, funcionals i clínics. Aquesta integració presenta un desafiament formidable per a l’emmagatzematge, la gestió i l’anàlisi de dades, la capacitat d’IT i l’accessibilitat.
Els resultats del projecte estan alineats amb l’ODS 3 (Salut i benestar). Específicament amb la meta 3.4 ” Per a 2030, reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, mitjançant la prevenció i el tractament, i promoure la salut mental i el benestar”.
A més, està alineat amb l’ODS 9 (Indústries, innovació i infraestructura), mitjançant el desenvolupament d’una plataforma IT que permetrà la reutilització de dades biològiques, tecnologies de la informació i infraestructures sostenibles per promoure nous desenvolupaments i innovacions en el camp de la salut i la biomedicina, en particular per a la medicina cardiovascular personalitzada.
Finalment, euCanSHare està alineat amb l’ODS 17 (Aliances per als objectius), com un projecte de referència que es basa en l’associació entre investigadors, indústries, clínics i organismes públics (CE), així com entre Europa i Canadà, per abordar un dels principals reptes de les societats modernes.
Desenvolupada inicialment per un consorci de 16 institucions basades en 35 cohorts europees i canadenques que sumen un total de més de 1.000.000 registres, la plataforma inclourà àmplies funcionalitats per a la futura deposició, harmonització i anàlisi de dades. Això vol dir que noves cohorts de dades i usuaris rellevants per a la investigació, la indústria i la salut pública s’uniran a la plataforma contínuament al llarg del temps per explotar les seves capacitats de big data i investigar una gamma de problemes clínics en medicina cardiovascular personalitzada.
Durant el projecte (2018-2022), les característiques de la plataforma es demostraran i s’ajustaran a través de diversos casos d’ús, que inclouen la investigació de cardiomiopatia diabètica, infart de miocardi i accident cerebrovascular utilitzant enfocaments multifactorials i “multi-òmics” (genoma, proteoma, transcriptoma, epigenoma, microbioma) integradors. A llarg termini (a partir de 2022), els investigadors de tot Europa i de la resta del món es podran beneficiar d’un repositori de big data consolidat per a realitzar estudis d’investigació eficients i efectius que resultin en tractaments personalitzats per a pacients i millors resultats en malalties cardiovasculars. Podran investigar, per exemple, el diagnòstic de malalties cardiovasculars rares com la no compactació del ventricle esquerre o l’ús de proves genètiques per estimar respostes a tractaments com la teràpia de resincronització cardíaca.