UNIVERSITAT | Universitat Pompeu Fabra |
---|---|
Centre/departament/grup de recerca | Economia i negocis |
Títol de la recerca | EPHoCaS: La urgència social d’una creixent població de gent gran: La construcció de serveis d’atenció domiciliària sostenibles |
Àmbit científic | Investigació Operativa, Anàlisi de Dades, Benestar Social |
Objectiu de desenvolupament sostenible relacionat (ODS) | Objetiu 1: Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes Objectiu 3. Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats Objectiu 10. Reduir la desigualtat en i entre els països |
Meta/s a les que es contribueix | 1.4 Per a 2030, garantir que tots els homes i dones, en particular les persones pobres i vulnerables, tinguin els mateixos drets als recursos econòmics, així com accés als serveis bàsics, propietat i control de les terres i altres béns, herència, recursos naturals, noves tecnologies apropiades i serveis financers, incloses les microfinances. 3.8 Assolir la cobertura sanitària universal, en particular la protecció contra els riscos financers, l’accés a serveis de salut essencials de qualitat i l’accés a medicaments i vacunes segurs, eficaços, assequibles i de qualitat per a totes les persones. 10.2 Per a 2030, potenciar i promoure la inclusió social, econòmica i política de totes les persones, independentment de l’edat, sexe, discapacitat, raça, ètnia, origen, religió, situació econòmica o altra condició. |
Per a més informació | https://www.upf.edu/web/ephocas |
L’objectiu principal del projecte és millorar els serveis d’atenció a domicili per a la gent gran mitjançant mètodes quantitatius innovadors aplicats a la cadena de subministrament i als problemes logístics sobre el terreny. Això ajudarà als encarregats de l’adopció de decisions, els responsables de la formulació de polítiques i els administradors de les cures, per a que puguin prendre millors decisions que tinguin un impacte positiu en la societat en termes de salut, benefici social i eficiència de costos.
Aquest projecte permet desenvolupar eines de presa de decisions que condueixin a una millor integració de l’atenció domiciliària per a la gent gran i a una reducció dels costos. Se centra en el creixent envelliment de la població i en la necessitat d’optimitzar els serveis d’atenció domiciliària per aconseguir el seu benestar. La idea és garantir la seva qualitat de vida a través d’un millor ús dels recursos limitats, permetent estendre els beneficis d’aquests cures domiciliàries a aquesta creixent població.
El cost associat als serveis d’atenció domiciliària és alt i està creixent, i els recursos són limitats. Per tant, és evident la necessitat d’optimitzar-los. Aquest projecte permet desenvolupar eines de presa de decisions que condueixin a una millor integració de l’atenció domiciliària per a la gent gran i a una reducció dels costos. Se centra en el creixent envelliment de la població i en la necessitat d’optimitzar els serveis d’atenció domiciliària per aconseguir el seu benestar. La idea és garantir la seva qualitat de vida a través d’un millor ús dels recursos limitats, permetent estendre els beneficis d’aquests cures domiciliàries a aquesta creixent població.
Barcelona ha estat seleccionada com a estudi de cas local (gràcies a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona), encara que els sistemes i resultats es poden estendre a altres regions més grans. Les projeccions de l’Oficina Espanyola d’Estadística suggereixen que els majors de 65 anys constituiran més de l’25% de la població en 2033, és a dir, gairebé 12 milions de persones, de les quals prop de 4 milions seran majors de 80 anys. Aquesta és una tendència comuna en els països europeus. En conseqüència, els costos dels serveis d’atenció domiciliària han augmentat. Tot i que el projecte es desenvoluparà en dos anys, els investigadors preveuen estendre els resultats a altres regions en el futur, adaptant els mètodes a les seves singularitats.
Aquest projecte contribueix a la reducció de la desigualtat des de dos punts de vista principals:
- L’accés a l’atenció domiciliària pública. Un millor ús dels recursos implica que més persones puguin beneficiar-se d’aquests serveis, reduint la llista d’espera.
- La diferència entre l’atenció domiciliària pública i privada. La millora de la qualitat de l’servei gràcies a aquest projecte fa que els serveis públics s’assemblin més als serveis privats, als quals només poden accedir les persones amb recursos suficients per pagar-los.
En aquest sentit, els SDG relacionats amb aquest projecte són Objectiu 1 (Posar fi a la pobresa en totes les seves formes en tot el món), Objectiu 3 (Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom en totes les edats) i l’Objectiu 10 (Reduir la desigualtat en i entre els països). Pel que fa a l’Objectiu 1, es millora l’accés als serveis bàsics de les persones amb menys recursos (meta 1.4). Pel que fa al tercer Objectiu, s’aconsegueix un millor accés als serveis essencials d’atenció de la salut de qualitat (meta 3.8). Finalment, en relació amb l’Objectiu 10, aquest projecte promou la inclusió social i econòmica (meta 10.2).