EDU2016-80145-P: Ensenyar i aprendre a interpretar problemes i conflictes contemporanis. Què aporten les ciències socials a la formació d’una ciutadania global crítica?

Universitat | Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) |
---|---|
Centre/Departament/Grup de recerca | GREDICS (Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials)
IP: Antoni Santisteban Fernández (UAB) |
Títol de la recerca | EDU2016-80145-P: Ensenyar i aprendre a interpretar problemes i conflictes contemporanis. Què aporten les ciències socials a la formació d’una ciutadania global crítica? |
Àmbit científic | Estudis socials i educació per a la ciutadania crítica |
Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) | ODS 1: Posar fi a la pobresa en totes les seves formes a tot el món ODS 5: Aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar totes les dones i les nenes ODS 10: Reduir la desigualtat en i entre els països ODS 16: Promoure societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, facilitar l’accés a la justícia per a tothom i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells |
Meta/es a les que contribueix | Per al desenvolupament sostenible és imprescindible educar una ciutadania global crítica i democràtica, solidària, en drets humans, en totes les etapes educatives i a la universitat, amb un treball basat en problemes i conflictes socials, per educar en el pensament crític i l’acció social.
Treballem els ODS relatius a les desigualtats, injustícies o la pobresa amb materials educatius innovadors sobre qüestions socialment vives, en els estudis socials i l’educació per a la ciutadania. |
Per a més informació | http://grupsderecerca.uab.cat/gredics/ |
Per al desenvolupament sostenible és imprescindible educar la joventut com a part d’una ciutadania global crítica en els principis dels drets humans, a partir d’uns estudis socials en totes les etapes educatives i a la universitat, basats en el treball sobre problemes i conflictes socials que serveixin per formar el pensament crític i, en darrer terme, l’acció social i el canvi social perquè els objectius de desenvolupament sostenible estiguin presents en l’educació obligatòria i postobligatòria.
Els objectius 1, 5, 10 i 16 fan referència a problemes socials del món i també de la realitat més propera. La nostra recerca pretén aportar coneixement perquè aquestes problemàtiques puguin passar a formar part dels ensenyaments amb una metodologia innovadora, com qüestions socialment vives o treball a partir de problemes socials rellevants. Hem de propiciar que es facin visibles aquests temes controvertits i naturalitzar el seu tractament a l’escola democràtica.
El nostre objectiu és proposar un currículum i unes propostes educatives que tractin la pobresa, les desigualtats, les injustícies o els conflictes bèl·lics, en primer lloc, investigant les dificultats i les possibilitats d’aquest plantejament, col·laborant a nivell local i internacional. En segon lloc, construint materials didàctics per oferir-los a les escoles per la seva experimentació en diferents llocs del món.
Treballem des de fa molts anys investigant sobre els estudis socials i l’educació per a la ciutadania, amb projectes en aliança amb universitats i centres educatius de diferents països del món. Col·laborem en un projecte d’investigació sobre l’Educació per a una ciutadania global, amb universitats de Gran Bretanya, Colòmbia, Pakistan i Espanya. També col·laborem amb organitzacions no governamentals, com l’Associació Eirene o l’Escola de la Pau de la UAB, que treballen en projectes de cultura de la pau i drets humans. Amb diferents universitats espanyoles portem a terme un projecte d’investigació sobre com ensenyar i aprendre a interpretar problemes i conflictes contemporanis.
La interpretació crítica és per a nosaltres un pas imprescindible per a l’acció i el canvi social en relació al desenvolupament sostenible. Amb l’Associació Eirene estem treballant en un projecte d’ensenyament sobre els murs en el món que divideixen i exclouen, relacionat també amb exiliats, desplaçats i refugiats, i amb l’Escola de la Pau treballem en un projecte per crear un instrument d’anàlisi crítica de materials educatius i llibres de text de ciències socials. Les nostres últimes investigacions estan orientades a tres grans problemàtiques:
a) la manipulació dels mitjans de comunicació en referència als problemes i conflictes socials del món actual;
b) la invisibilitat de les persones i l’educació per a una ciutadania global que inclogui totes les persones, grups i identitats;
c) els discursos d’odi en relació amb la xenofòbia, racisme, masclisme, sexisme, homofòbia, aporofobia o altres formes d’exclusió social, així com el paper de la raó enfront de les emocions quan s’analitzen aquestes actituds.