EdiCitNet – Edible Cities Network (Xarxa de Ciutats Comestibles)

Universitat | Universitat de Barcelona (UB) |
---|---|
Centre | Fundació Solidaritat UB |
Títol de la iniciativa | EdiCitNet – Edible Cities Network (Xarxa de Ciutats Comestibles) |
Àmbit científic | Ciències de l’Alimentació, Ciències Ambientals, Ciències de la Terra, Treball Social |
Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) | ODS 2: Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible ODS 11: Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles |
Metes a les que es contribueix | 2.4. D’aquí a 2030, assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció, contribueixin al manteniment dels ecosistemes, enforteixin la capacitat d’adaptació al canvi climàtic, els fenòmens meteorològics extrems, les sequeres, les inundacions i altres desastres, i millorin progressivament la qualitat del sòl i la terra. 11.3. D’aquí a 2030, augmentar la urbanització inclusiva i sostenible i la capacitat per a la planificació i la gestió participatives, integrades i sostenibles dels assentaments humans en tots els països. |
Per a més informació | https://cordis.europa.eu/project/rcn/216082/factsheet/en |
La Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona és una de les entitats sòcies del projecte de recerca EdiCitNet – Edible Cities Network (Xarxa de Ciutats Comestibles) (2018-2023), una iniciativa amb 35 socis (ONGs, PIMEs, administracions locals, universitats i centres de recerca) en 13 ciutats del món (Sant Feliu de Llobregat, Berlín, Heidelberg, Andernach, Rotterdam, Oslo, Letchworth, Šempeter pri Gorici, Cartago, Lomé, l‘Havana, Montevideo i Wenquan) que és finançada pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea.
L’objectiu final del projecte és la implementació i avaluació de solucions basades en la natura en el marc de plans urbanístics estratègics pensats per a la transició cap a ciutats productores d’aliments, sostenibles i socialment resilients.
La iniciativa pretén demostrar que la implementació d’infraestructures verdes no ornamentals a la ciutat no només permet augmentar la producció sostenible d’aliments, sinó que també facilita la regeneració d’espais urbans, potencia l’economia verda, i promou la cohesió social mitjançant la creació de llocs de treball i la integració dels sectors més vulnerables de la població.
El fet que el projecte compti amb socis en 13 ciutats de diferents continents permet estudiar el funcionament de les “solucions naturals comestibles” en ambients molt diversos i n’assegura la divulgació arreu.
En concret, la Fundació Solidaritat UB:
Pel que fa als antecedents, la Fundació Solidaritat UB té una dilatada trajectòria en la promoció de la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona a través de l’agricultura social. Per exemple, un pla pilot amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat destinat a persones aturades de llarga durada; un programa d’agricultura social amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet adreçat a persones en situació d’atur, jubilats i entitats ciutadanes que treballen amb col·lectius vulnerables; i, encara en actiu, el curs prelaboral “Tècnic en manteniment d’horts urbans, centres de compostatge i jardineria” (ASSÍS verd), de 250 hores, impulsat amb el Centre d’Acollida ASSÍS i adreçat prioritàriament a persones en situació de sense llar.
El projecte EdiCitNet contribueix, especialment, a la meta 4 de l’ODS 2 (Fam Zero), que pretén, d’aquí a 2030, assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients. Igualment, el projecte té relació amb la meta 3 de l’ODS 11 (Ciutats i Comunitats Sostenibles), que es proposa augmentar la urbanització inclusiva i sostenible i la capacitat per a la planificació i la gestió participatives, integrades i sostenibles dels assentaments humans. I, finalment, d’acord amb la seva voluntat de promoure la creació de llocs de treball i la integració dels sectors més vulnerables de la població, el projecte també s’alinea amb la meta 5 de l’ODS 8 (Treball Decent i Creixement Econòmic), que busca aconseguir l’ocupació plena i productiva i el treball decent per a totes les dones i els homes.