Activisme Mobilitzant Ciència

Universitat | Universitat Pompeu Fabra (UPF) |
---|---|
Centre/Departament/Grup de recerca | Centre de Polítiques Públiques. Departament de Cièncias Polítiques i Socials. |
Títol de la recerca | Activisme Mobilitzant Ciència |
Àmbit científic | Interdisciplinar – ciències socials, ciències polítiques, ciències ambientals, ecologia política |
Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) | ODS 3: Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats ODS 6: Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones ODS 12: Garantir modalitats de consum i producció sostenibles ODS 15: Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl, i aturar la pèrdua de la biodiversitat |
Meta/es a les que contribueix | 3.9. Per a 2030, reduir substancialment el nombre de morts i malalties causades per productes químics perillosos i la pol·lució de l’aire, l’aigua i el sòl.
6.6. Per a 2020, protegir i restablir els ecosistemes relacionats amb l’aigua, inclosos boscos, muntanyes, aiguamolls, rius, aqüífers i llacs. 6.b. Donar suport a la participació de les comunitats locals en la millora de la gestió de l’aigua i el sanejament i enfortir-la. 12.2. Per a 2030, assolir la gestió sostenible i l’ús eficient dels recursos naturals. 12.4. Per a 2020, aconseguir la gestió ecològicament racional dels productes químics i de tots els productes de rebuig al llarg de llur cicle de vida, de conformitat amb els marcs internacionals convinguts, i reduir de manera significativa llur alliberament a l’atmosfera, a l’aigua i al sòl a fi de minimitzar llurs efectes adversos sobre la salut humana i el medi ambient. 12.8. Per a 2030, assegurar que les persones de tot el món tinguin informació i conscienciació pertinents per al desenvolupament i els estils de vida sostenibles, en harmonia amb la natura. 15.1. Per a 2020, vetllar per la conservació, el restabliment i l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres i els ecosistemes interiors d’aigua dolça i els serveis que proporcionen, en particular els boscos, els aiguamolls, les muntanyes i les zones àrides, d’acord amb les obligacions marcades pels acords internacionals. 15.9. Per a 2020, integrar els valors dels ecosistemes i de la biodiversitat a la planificació nacional i local, als processos de desenvolupament, així com a les estratègies i als informes de reducció de la pobresa. |
L’objectiu principal del projecte és utilitzar investigacions empíriques per investigar i millorar l’apoderament dels ciutadans en el context de les implicacions en la salut pública de la contaminació i els conflictes mediambientals. El projecte examina un tipus específic d’empoderament ciutadà que sorgeix d’un procés de coproducció del coneixement entre ciutadans i científics, un procés anomenat Activism Mobilizing Science (AMS en anglès). El projecte està generant coneixements empírics sobre com opera AMS i el paper de la coproducció en l’empoderament dels ciutadans. Com a extensió d’aquest procés, el projecte també integra eines i mètodes de presa de decisions deliberatives per millorar la capacitat transformadora dels processos de presa de decisions públics relacionats amb polèmiques de salut pública.
El projecte consisteix en investigar en profunditat el procés d’estudi de casos d’un procés AMS en el context d’una controvèrsia sanitària-ambiental a Catalunya, la muntanya de sal de Sallent (‘el cogulló de Sallent’). Els grups locals han denunciat des de la dècada de 1920 les implicacions mediambientals i de salut pública d’alta salinitat del riu Llobregat provocades per la mineria de potasses a la regió del Bages. Treballant conjuntament amb científics i advocats, alguns grups locals que s’oposen al projecte han estat coproduint nous coneixements que s’han presentat com a evidència en nombrosos casos judicials, fent d’aquest un cas il·lustratiu per estudiar AMS.
El projecte és una investigació interdisciplinària que contribuirà a diversos objectius específics de diferents ODSs. Per exemple, contribuirà a una millor salut amb l’objectiu de reduir la contaminació del riu Llobregat que abasteix d’aigua a la regió de Barcelona (fita3.9) amb la finalitat de protegir el riu i els seus ecosistemes relacionats (fita 6.6). El projecte vol fer-ho recolzant i potenciant les comunitats locals (Fita 6.B), i també mantenint el contacte amb les empreses mineres per tal de promoure una gestió sostenible dels recursos (Target12.2) i una gestió adequada dels residus (Target 12.4). Vinculat amb Target 6.B, la població local ha d’estar més informada sobre aquesta contaminació (Target 12.8) perquè col·laborin amb la conservació i la restauració i l’ús sostenible dels ecosistemes d’aigua dolça terrestre i terrestre (Objectiu 15.1). Les autoritats locals que també estan integrades en el projecte ja que poden integrar els valors de l’ecosistema en la planificació local (Objectiu 15.9).
Mitjançant una àmplia difusió de les conclusions del projecte, esperem difondre noves maneres de crear coneixement per empoderar la societat i la seva implicació en la formulació de polítiques i inspirar i estimular nous processos participatius de deliberació per evitar conflictes costosos i aconseguir una societat compromesa i potenciada, així com institucions públiques responsables. L’equip del projecte, així com diferents municipis, Unió de pagesos, plataformes activistes i altres agents implicats no només participaran en el disseny d’iniciatives de difusió, sinó que també participaran en la planificació dels diferents tallers que els permetran sentir els resultats del projecte com el seu. Les activitats de divulgació arribaran la la Unió de Pagesos (500 ciutadans) i municipis locals (800 ciutadans aprox.), Així com articles periodístics (651.000 lectors), programes de ràdio (341.000) i mitjans socials.